L’APDCAT posa en marxa la xarxa de delegats i delegades de protecció de dades a Catalunya

Redacció.

L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) posa en marxa “DPD en xarxa”, la primera comunitat d’aprenentatge i col·laboració de delegats i delegades de protecció de dades (DPD) de Catalunya. Així, la plataforma www.dpdenxarxa.cat neix amb l’objectiu de contribuir a estendre la cultura de la privacitat a Catalunya, de la mà de les persones representants de les organitzacions públiques catalanes que vetllen per garantir el compliment de la normativa, promoure la cooperació i col·laboració entre elles i compartir coneixements i expertesa.

La nova plataforma aglutinarà els DPDs de les més de 1.700 entitats que formen part de l’àmbit d’actuació de l’APDCAT, que comprèn administracions públiques com la Generalitat, ajuntaments, universitats públiques i privades, i col·legis professionals, entre altres. També està oberta als DPDs de les entitats públiques i privades que presten serveis al sector públic català com a encarregades del tractament.

La figura del delegat de protecció de dades és obligada d’acord amb el Reglament general de protecció de dades en les institucions públiques, i en algunes privades segons les seves característiques. Vetlla perquè l’organització que l’ha designat compleixi la normativa de protecció de dades, amb autonomia i independència. També assessora la direcció i el personal de l’organització en aquesta matèria, i atén les peticions de la ciutadania respecte els drets que té en relació a les seves dades personals que tracta l’organització.

Durant la presentació, la directora de l’APDCAT, Meritxell Borràs, ha recordat que des de l’inici del seu mandat com a directora, ha cregut indispensable donar suport als DPDs per fomentar l’apropament i evitar l’aïllament en les seves organitzacions. És per això que la creació d’aquesta xarxa és una de les accions previstes al Pla estratègic elaborat aquest mateix any per l’APDCAT, amb la sensibilització, la formació i la innovació com a eixos centrals. Borràs a assenyalat que l’APDCAT proporciona l’eina i la dinamització, però ha recordat que també requereix la participació i el compromís dels DPDs, que seran el seu centre.

D’altra banda, la delegada de protecció de dades i responsable de projectes estratègics de l’APDCAT, Joana Marí, ha explicat els recursos disponibles a la nova plataforma i la seva configuració. Així mateix, l’assessor jurídic i DPD de la Universitat de Lleida, Òscar Martínez, ha destacat l’oportunitat que suposa per als DPDs del sector públic català comptar amb una xarxa d’aquestes característiques per al treball conjunt i l’intercanvi de coneixements en aquesta matèria. També per aflorar i enfortir el talent dels DPDs del sector públic català, per difondre la cultura de la protecció de dades entre la ciutadania i per col·locar la protecció de dades entre les prioritats de les institucions públiques catalanes.

Una xarxa pionera

La plataforma dpdenxarxa.cat és la primera d’aquestes característiques a Catalunya, i a l’Estat espanyol. Acull formació en xarxa, novetats per estar al dia en matèria de protecció de dades, recursos d’utilitat per a estendre la cultura de la privacitat i garantir el compliment de la norma, una biblioteca amb documentació per temes rellevants d’interès, com ara la intel·ligència artificial, així com la normativa implicada.

També inclou espais de participació, fòrums i grups de treball, disposats per temes, per compartir i resoldre dubtes, aportar nous coneixements i promoure sinergies entre els DPDs de Catalunya. Neix com una eina “viva”, que s’anirà modelant amb el treball mutu, i les inquietuds i les necessitats que sorgeixen en el dia a dia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *