Malgrat que el Codi Penal preveu en el seu articulat el delicte de fals testimoni, a la pràctica és molt inusitat que s’apliqui tal figura. Per què?
Poden minutar els Advocats de l’Estat conformement als “criteris orientadors en matèria d’honoraris professionals” que tenen establerts tots i cadascun dels 83 col·legis d’advocats existents a Espanya?
Quin és l’ordre en què es realitza un judici en l’àmbit penal? Si no es plantegen qüestions prèvies, el judici s’iniciarà amb l’interrogatori de l’acusat, segurament, n’hauràn sentit a parlar d’aquest breu diàleg a classe de dret processal penal tots aquells que es dediquen a l’exercici de l’advocacia en l’ordre penal. Per a molts d’ells, aquesta explicació es veu finalment corroborada quan realitzen el seu primer judici i comproven que certament, el judici s’inicia amb l’interrogatori de l’acusat.
No podem procedir a explicar el sistema processal civil, i especialment, el Procés Ordinari, sense fer una breu referència en els antecedents històrics que formen aquest tipus de procediment. En el sistema jurídic romà trobem el procediment dels judicis privats, dividint-se tots dos en dos moments processals diferents
Albert Noguer ens porta un anàlisi de la figura de l’aforat, que ha estat fortament criticada pel seu gran nombre i incompatibilitat amb un sistema on la justícia ha de ser igual per a tots els ciutadans.
Per Albert Noguer
La justícia no és perfecta: judicialització, desconfiança, processos llargs, falta de formació o jutjats col·lapsats són alguns dels problemes que afecten a la Jurisdicció Contenciosa-Administrativa. Aquí trobareu un diagnòstic i alguns remeis contra aquests problemes.
Per Diego Fierro Rodríguez