“Ser membre d’un col•legi d’advocats petit com el de Granollers és tot un luxe”

Per Alexander Salvador.
Barcelona.

 

L’Elena Custodio es va llicenciar en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona, treballa en el seu propi despatx d’advocats a Granollers (Ars Advocats) i és una de les persones que es van encarregar de recuperar el Grup d’Advocats Joves de Granollers. Potser, aquesta és una de les raons que l’han portat a ser la presidenta del GAJ Granollers!

Com va començar la teva aventura com a presidenta del Grup d’Advocats Joves de Granollers?

Sabíem que feia molt anys que no hi havia Grup d’Advocats Joves de Granollers i amb alguns companys vam decidir reactivar-lo; Vam buscar els estatuts i vam posar-nos a esbrinar com podíem tornar a posar en marxa l’agrupació. Era quelcom que creiem tant important com necessari.

I perquè és tan important el Grup d’Advocats Joves dins d’un Col·legi d’Advocats?

Perquè crec que donem formació complementaria als membres del Col·legi, i com a joves que som aportem idees noves. I això és quelcom que el Col·legi d’Advocats de Granollers agraeix molt, entre d’altres coses, perquè fa que molts col·legiats que no han estat mai interessats en el propi Col·legi, ho estiguin; Et podria dir, fins i tot, col·legiats de setanta anys. Pot semblar que no s’ha d’esperar gran cosa d’un Col·legi petit, però, tot al contrari; Estem fent moltes activitats aprofitant precisament això, que som un col·legi petit i hi ha molta proximitat entre tots els col·legiats i agrupats del GAJ.

Justament fa poc que vam tornar a prendre un paper actiu en Joves Advocats de Catalunya i vam entrar a formar part de la Confederación Española de Abogados Jóvenes. Imagina’t la il·lusió i reconeixement que és per nosaltres portar el nom de Granollers a tota Catalunya i Espanya. És tot un orgull. Estem donant a conèixer la nostre institució i el treball que hi fem a través seu per l’advocacia a la resta dels Col·legis d’Advocats de Catalunya i d’Espanya.

Elena Custodio

I com és de diferent ser la presidenta del Grup d’Advocats Joves d’una petita ciutat com Granollers front a ser-ho de Barcelona o Madrid?

Principalment en el nombre de col·legiats i agrupats. El GAJ Granollers compte amb 70 agrupats, mentre que si no vaig errada Barcelona compte amb uns 6.200. Però, una de les majors diferències és el tracte proper i de proximitat que és pot mantenir amb tothom; Advocats, jutges, secretaris judicials, ciutadans…

Entenc que aquesta proximitat caracteritza molt les relacions amb els agrupats del GAJ…

Un exemple molt clar per explicar-ho és el símil amb les relacions en un poble: En ser un GAJ relativament petit rebo inputs constants de com treballem, tant bons com dolents. Afortunadament, puc comptar moltes més felicitacions que crítiques!

I amb el Col·legi d’Advocats?

Totalment, ser membre d’un col·legi d’advocats petit com el de Granollers és tot un luxe. No ho canviaria mai per un col·legi d’advocats gran.

Mai, mai?

En absolut, imagina’t si el degà de Granollers és tan proper als seus col·legiats que si ara mateix qualsevol de nosaltres el truquéssim per telèfon, demà mateixa ja ens podríem reunir amb ell per poder-li plantejar els nostres problemes o inquietuds. I si per qualsevol força major el degà no pogués, qualsevol membre de la seva junta està a disposició dels col·legiats de Granollers. ¿Qui voldria canviar de Col·legi amb aquest tracte?

I aquesta proximitat endevino que també està molt palesa en el tipus d’activitats que organitzeu a Granollers.

Exacte, aquest fet ha propiciat que puguem desenvolupar una de les activitats més pioneres entre els GAJ; Els afterworks.

Home… I en què consisteixen aquests ‘afterworks’?

Aquí la trampa; Els nostres afterwork són una mica diferents al que tothom està acostumat.

La intenció d’aquest afterworks no és que els advocats facin networking entre ells, sinó facilitar que advocats i jutges puguin tractar-se de tu a tu en un ambient informal i a més es puguin comentar aquelles coses que no els hi ha agradat durant el dia a dia als tribunals, tant per part dels advocats com del jutges. Cada tres setmanes, aproximadament, citem a un jutge del partit judicial de Granollers o de Mollet i, de manera informal, tractem un tema que pugui ser de interès no únicament pels joves agrupats del GAJ, sinó, per qualsevol col·legiat.

I això és quelcom que aporta molt valor a aquesta activitat; Potser no en el cas concret, però, els jutges acostumen a expressar quines coses s’han de millorar per part dels advocats o quines actuacions no els hi ha agradat massa. I també ens trobem amb moments molt divertits on el jutge en arribar a l’afterwork deixa caure un ‘Ep! Ahir a tu et vaig veure en sala!’. I això és quelcom que s’aprecia molt en l’exercici de l’advocacia, sobretot per aquells que visiten molt els tribunals. Una activitat que seria molt difícil de dur a terme en un partit judicial més gran.

Tot un èxit, podria aventurar-me a dir!

No ho pots imaginar! I si el tema que tractem és, per exemple, de Dret de família arribem a tenir tantes inscripcions que algunes han de romandre en llista d’espera. 

Alguna altre activitat que sigui exclusiva del GAJ de Granollers?

Més enllà de les conferències, tallers, i activitats com el concurs de fotografia o de literatura o altres pròpies de tot Grup d’Advocats Joves, una de les activitats que ens té més il·lusionats és el premi ‘Porxada’, en honor a l’emblema de Granollers.  Aquest és el primer any que des del GAJ Granollers ens hem aventurat a concedir un premi a la millor oficina judicial i millor jutge del nostre partit judicial.

I han tingut una bona rebuda per part seva?

Si, moltíssim. Però, has de pensar que només hem entregat premis a la millor oficina judicial i al millor jutge. Aquí la trampa! Res a veure amb els Premis Taronja i Llimona del GAJ Barcelona on s’entreguen quasi una trentena de premis als millors i a aquells que ‘necessiten una empenta’. Encara que ens estem plantejant també fer uns premis als pitjors jutges; Pot ser una de les sorpreses de l’any vinent!

Per finalitzar l’entrevista, més enllà de ressuscitar el GAJ Granollers, quina creus que ha sigut la teva petjada en l’agrupació?

M’agradaria pensar en l’esperit social que voldria inculcar als agrupats. Per cap altre raó que no sigui que és quelcom que jo sento endins i vull transmetre als companys. I més enllà de la recollida de joguines per Nadal pels nens més desfavorits o la recollida d’aliments, he volgut fer un petit pas més; Ens hem proposat col·laborar en la recollida de mantes per a les protectores d’animals; Molts animals que hi viuen hi passen fred cada hivern. I això no hauria de ser així. Aquesta és la mena d’esperit social que vull que l’advocacia tingui. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *