“Des de CONEDE volem premiar el talent jurídic dels estudiants de dret”

Per A. Salvador.

8 de febrer de 2021.

Avui entrevistem a Guillermo Amilivia, Vicepresident de CONEDE.

Des de CONEDE heu anunciat fa poc la creació del Premi CONEDE al Talent Jurídic per a triar al millor estudiant de dret o doble grau. Com va néixer tal iniciativa?

Fa uns anys des de CONEDE ja vam organitzar quelcom similar, el Premi Advocat del Futur, en col·laboració amb Wolters Kluwer, i va ser tot un èxit. No obstant això, aquesta vegada volíem quelcom diferent. Estàvem una mica cansats de veure que en les universitats el Premi Extraordinari es concedís solament sobre la base de l’expedient, que, per si sol, diu molt poc d’un jurista, sense habilitats professionals només ets un lloro que sap dret, però des de CONEDE treballem molt des de fa anys per potenciar aquestes “soft skills” que les universitats tenen tan abandonades.

Quins són els requisits plantejats per a presentar-se al premi?

Molt senzill: estar cursant a Espanya la segona meitat del Grau en Dret o d’un Doble Grau amb Dret i tenir una nota mitjana ponderada de, almenys, un 8.

Per què heu triat la nota com a criteri per a establir un primer filtre?

És per una qüestió organitzativa, si hem de seleccionar als 50 millors candidats entre -per exemple- 200 inscrits, la nota de l’expedient és la forma més ràpida de fer-lo. Però no cal deixar de costat que una nota superior a 8 és una demostració que l’estudiant té uns molt bons coneixements jurídics.

CONEDE

Quina és la dinàmica a seguir per a optar al premi?

Després d’aquest primer filtre per nota, els 50 candidats triats ens remetran el seu CV i un vídeo on ens parlaran ells i de per què creuen que reuneixen les condicions per a guanyar. Amb tota aquesta documentació, serà l’Assemblea General de CONEDE la que decidirà qui són els 6 millors. És a dir, els representants d’estudiants d’ -ara- 68 universitats espanyoles, triaran als que creuen que són els 6 millors estudiants.

Després d’això, arribem a la fase final, les dues últimes proves on es decideix tot i que es desenvoluparan en l’espectacular Seu del Banc Santander a Madrid, l’Edifici Abelias. En la Fase 3, es lliurarà als 6 candidats un cas pràctic -preparat per l’equip d’Uría Menéndez- i en un temps limitat hauran de preparar un dictamen escrit sobre aquest, comptant amb legislació, bases de dades i eines ofimàtiques. El Jurat llavors estudiarà els dictàmens i triarà als 2 finalistes i als 2 que barallaran pel tercer i quart lloc.

I en l’última fase arribem a l’oralitat total. L’equip d’Uría triarà dos assumptes jurídics controvertits, un per a cada debat, i s’assignarà per sorteig a cada candidat una posició a favor o en contra. Els hi donarem mitjans i un temps limitat per a preparar-lo i, després d’això, hauran de debatre sobre aquesta qüestió. I aleshores el Jurat triarà al guanyador i als quals ocuparan els llocs segon, tercer i quart. I tots ells rebran un premi econòmic per part dels nostres patrocinadors, a més de que estem treballant perquè tots els participants rebin també un premi.

Sobre els principis del premi. Quina és la idea subjacent que perseguiu amb aquest premi? Recompensar l’excel·lència o l’esforç?

L’excel·lència i l’esforç no deixen de ser idees complementàries. Nosaltres creiem que un gran estudiant no és només aquell que s’ha centrat en els seus estudis, sinó el que ha fet pràctiques o ha treballat quan ha pogut, ha completat la seva formació, ha participat en una clínica jurídica, ha estat representant d’estudiants, ha escrit i investigat sobre dret, ha participat en associacions universitàries o activitats de debat… El que busquem és que els estudiants no passin només per la universitat, sinó que la universitat passi per ells. Que vegin que val la pena invertir el seu temps a formar-se i desenvolupar-se com a professionals, perquè -en un mercat tan competitiu- si no treballen per a ells mateixos, ningú el farà per ells.

Des del vostre punt de vista, què és talent jurídic? Com pot demostrar-se?

El talent jurídic és la capacitat de conèixer el dret i demostrar-lo: tenir visió transversal, saber comunicar, adaptar-se a les situacions més difícils o sobrevingudes… No sempre el que sap més dret és el millor, sinó que entren en joc moltes més habilitats que -sense substituir els coneixements- diuen molt més que una simple nota en l’expedient. Diuen que el moviment es demostra caminant, i això creiem nosaltres sobre el talent jurídic. Es demostra amb proactivitat, amb formació complementària, buscant adquirir experiència, desenvolupant les competències transversals o aplicant en el sector jurídic les eines digitals que es demanden.

Quines altres qualitats jurídiques considereu que haurien de propugnar-se en les Facultats de Dret?

De coneixements jurídics sortim formats en les universitats, això sense dubte, però falta aquest plus que tot jurista necessitarà en la seva vida professional, ja sigui en l’exercici de l’advocacia, de la procura, en la funció pública… Cal fomentar molt més l’oratòria, l’argumentació jurídica, l’anglès o l’ús d’eines jurídiques digitals

Abans de finalitzar, quina és la recepció que espereu respecte al Premi?

Estem treballant perquè sigui la més àmplia possible i creiem que el projecte és prou atractiu perquè els estudiants es fixin en ell, els grans patrocinadors que tenim i els premis tan generosos que repartirem bé ho mereixen. Si poguéssim comptar amb, almenys, un participant de cada facultat espanyola, seria magnífic, perquè voldria dir que hem arribat a totes les puntes del país.


Traducció en català de la versió original en llengua castellana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *