“És necessari un canvi en la defensa de l’advocacia jove”

Per A. Salvador.

Barcelona.

Avui entrevistem a Ahinoa Franco, candidata a Presidenta de la Confederació Espanyola d’Advocats Joves (CEAJ). Ahinoa és advocada en exercici des de l’any 2007 en l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Toledo, especialitzada en Dret de Família i Dret Penal, i adscrita al Torn d’Ofici des de l’any 2010. Durant l’entrevista ens descobreix que la seva dedicació professional és totalment vocacional; “m’encanta el que faig”, ens confessa.

Ahinoa creu que l’advocacia és la professió més “social” que pugui existir i d’aquí el seu interès per l’Agrupació de Joves Advocats de Toledo, que presideix des de l’any 2008, i que pertany a CEAJ des de l’any 2010. D’altra banda, Ahinoa és mare d’un nen i d’una nena i, per això, considera essencial avançar en la conciliació de la vida personal i professional, com ha vingut reivindicant des dels seus inicis en la seva Agrupació i en CEAJ.

La teva candidatura va ser l’última a donar-se a conèixer, encara que no és la primera vegada que et presentes a Presidenta de CEAJ. Què t’ha motivat a presentar-te de nou?

No hi ha una motivació personal, sinó una convicció de que és necessari un canvi en la defensa de l’advocacia jove davant els reptes que ja tenim damunt de la taula i els que aniran apareixent en un futur proper i als quals haurem de donar resposta. Això, unit a un equip que tots aquests anys ha demostrat compromís i treball, m’ha animat a prendre de nou la decisió i presentar un projecte complet. A més, compto amb el suport de la meva família i companys.

Ahinoa Franco

Què ens podries dir dels membres que has escollit per acompanyar-te en aquestes eleccions?

Les vuit persones que conformen la candidatura conjuntament amb mi porten treballant per l’advocacia jove des de fa temps, ja sigui en CEAJ o en les seves pròpies agrupacions i federacions. És gent compromesa amb els valors de l’advocacia jove i amb ganes d’aconseguir que aquesta sigui reconeguda com un referent i un suport essencial per a l’avanç de la professió. Cadascun d’ells té una faceta que el caracteritza i el defineix, la qual cosa fa que l’equip sigui més complet i s’enriqueixi.

Són: Néstor Orejón (Aja València), Elena Sáenz de Jubera (Aja Rioja), Eliseo Lafuente (Aja Soria), Paloma Díaz (Aja Madrid), Cris Sort (Gaj Sabadell), Doris Taboada (Aja Tenerife), Rosa Serna (Aja València) y Ander Blanco (Aja Gipuzkoa).

Convenç-nos; per què votar a la candidatura d’Ahinoa Franco?

Primer haig de ressaltar que jo solament sóc una més. Cap de nosaltres busquem destacar; som nou i hem decidit en conjunt el lloc en el que presentar-nos.

Per què votar-nos? Perquè el nostre projecte és possible, creïble i realista. Aportem mesures concretes que són, encara que exigeixin esforç, realitzables i que beneficien a l’advocacia jove. Creiem que lo més important és afermar CEAJ i fer que sigui representativa i referent real dels 55.000 advocats aproximadament que aglutina, aconseguint que les diferents agrupacions i federacions obtinguin el protagonisme i rellevància que mereixen i se sentin representades. Així, i solament així, podrem aconseguir objectius més ambiciosos com ser veritables referents per a les diferents institucions i davant tots els operadors jurídics i socials.

Què diferencia la teva candidatura de les de Mara Monreal o Rosa Manrubia?

D’una banda, aportar una visió diferent de CEAJ, reconeixent els seus defectes, les seves virtuts i els seus potencials de forma més realista i concreta, atès que només així es pot aconseguir augmentar la capacitat de la Confederació. Però, a més, volem fer això amb transparència, capacitat de crítica i de reivindicar a l’advocacia jove, amb veu pròpia, amb un aire fresc i renovat, i això només pot fer-se des d’una llista que no sigui continuista de l’anterior.

Sobre quin pilar clau vols sostenir la teva futurible presidència?

L’executiva ha de basar-se no només en un pilar, sinó en diversos. Transparència en totes i cadascuna de les gestions que com a executiva realitzem, informant de la forma més immediata i constant als membres de CEAJ de les nostres activitats, despeses i actuacions, fent possible una comunicació més fluïda a fi d’obtenir l’assentiment del Consell sobre aquelles matèries rellevants sense haver d’esperar a cadascuna de les reunions trimestrals per a això i posant a la disposició de les agrupacions i federacions totes les despeses, perquè el Consell pugui exercir la seva funció de control. Però també reivindicació, perquè la nostra veu se senti i tingui entitat pròpia, i així representar de forma més efectiva a totes les agrupacions i federacions. I unió i participació, facilitant la comunicació entre els membres de la Confederació i donant-los el protagonisme que els correspon, perquè l’advocacia jove es trobi unida i tingui major força. Eficàcia i eficiència tant en el dia a dia de CEAJ com en les actuacions que es duen a terme.

Candidatura X Ceaj

Podem definir la vostra candidatura com a rupturista o reformista respecte al llegat de Cristina Llop?

Som un projecte independent i diferent, en el qual creiem que cal seguir avançant en aquells projectes que puguin beneficiar a l’advocacia jove i que s’han iniciat, però és necessari avançar en altres línies d’actuació per obtenir el necessari reconeixement en els drets socials i econòmics de la nostra professió, i especialment dels qui inicien el seu exercici professional.

Fins a on arribaries per defensar els interessos dels advocats joves espanyols?

Fins a on el Consell de CEAJ decideixi. No hem d’oblidar que sempre actuem en representació de l’advocacia jove i que la seva màxima expressió està en el Consell de la Confederació i en els seus membres, als qui ens devem. El que no podem ni volem fer com a representants és limitar la voluntat de les agrupacions i federacions.

Et veuries capaç de resumir-nos vostra candidatura sota un lema?

X Ceaj: al servei de l’Advocacia Jove, present i futur.

Abans de finalitzar, sincerem-nos, sortim a guanyar les eleccions o a fer caure alguna candidatura?

Esperem aconseguir els suports suficients per sortir triats entre les tres candidatures. Només cal veure que tenim un projecte consolidat i amb moltes idees realitzables. No som una candidatura contra ningú, sinó un grup de nou persones amb un projecte complet, ambiciós però realista. Hem estat l’última a donar-nos a conèixer, però portem treballant molts anys i era quelcom esperat.

Ja ha començat la campanya, està sent més agressiva que les anteriors?

Som 27 companys als quals ens agradaria representar a l’advocacia jove i durant la campanya electoral pretenem fer veure que el nostre projecte és el millor. Per la nostra banda no existeix agressivitat alguna ni confrontació personal.

X Ceaj és el resultat d’un treball ple de ganes i il·lusió. Ganes d’unir a tota l’advocacia jove i il·lusió per fer que pugi un esglaó més.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *