“La tecnologia democratitzarà el coneixement jurídic”

Per A. Salvador.

Barcelona.

Avui entrevistem a Astrid Baldissera, advocada, emprenedora del sector jurídic amb Starting Legal i fundadora de Legal Hackers Barcelona.

Sempre m’ha encantat preguntar on comença una aventura. Quan va començar la teva amb el Dret i la Tecnologia?

Podríem dir que la meva passió pel Dret va començar a Veneçuela, on vaig estudiar la carrera de Dret i vaig exercir com a advocada durant quatre anys; fins i tot vaig arribar a fer classes en la meva Alma Mater. En 2010, com a conseqüència de la situació del país, la meva família i jo mateixa decidim venir-nos a viure a Espanya.

La meva arribada a Espanya em va obligar a estudiar quasi un any per poder homologar el meu títol de Dret. Una vegada obtinguda l’homologació, a la primera, vaig decidir començar un màster per resultar encara més competitiva en el mercat; finalitzat el màster, la mateixa institució em va oferir realitzar unes pràctiques en un despatx d’advocats a Barcelona. Vaig realitzar les pràctiques i els vaig agradar tant que van decidir comptar amb mi com a advocada.

Astrid Baldissera

I quan vas descobrir la teva passió pel món de la tecnologia?

Crec que la meva inquietud per la tecnologia era quelcom inherent en mi. Venia de sèrie. Vaig estar treballant en el departament jurídic d’una multinacional, així com en diversos despatxos d’advocats. I realment, l’advocacia és una de les meves grans passions; no ho diries, però, m’encanta la litigació. Però, va haver-hi un moment en què la meva passió per la tecnologia, realment, va canviar la meva perspectiva sobre la professió.

Cap a on va canviar?

Vaig començar a involucrar-me molt amb les Start-Ups; aquells clients que ningú volia, nois que estaven començant les seves pròpies empreses amb res més que una idea. Idees súper inspiradores; pensa que moltes d’elles han o estan transformant la nostra societat. Vaig decidir començar a treballar mà a mà amb ells. Aleshores, vaig prendre la decisió de deixar el despatx, donat que la meva perspectiva sobre la nostra professió havia evolucionat cap a una altra.

I aleshores vas fundar Starting Legal?

Quan vaig començar a involucrar-me amb Start-Ups i emprenedors, em vaig adonar que ells no eren els únics amb idees genials en el cap amb les quals revolucionar el món. Vaig entendre que la nostra professió podia exercir-se d’una altra manera. Podem afirmar que tenim qualitat de vida quan molts companys advocats estan treballant fins a 15 i 16 hores diàries? En absolut. Vaig prendre una decisió arriscada, encara que vaig trigar quasi un any a deixar el despatx on treballava per llançar-me a muntar Starting Legal; una petita, però, prometedora empresa dedicada a automatitzar la creació de contractes per a emprenedors.

Només per a emprenedors?

Sí. Només per a emprenedors.

Per què?

Ho vam estudiar a fons i ens vam adonar que les estadístiques d’ús d’internet a Espanya aportaven una dada clau: les persones majors de 45 anys no estan tan tecnologitzades com podríem pensar. Els nostres avis, per exemple, mai prepararien online un contracte de lloguer. Allà vam veure el nostre primer gap. A partir d’aquesta conclusió, vam decidir focalitzar-nos en un sector friendly amb la tecnologia, com són els emprenedors.

Així doncs, Starting Legal va néixer amb la idea de suplir un gap molt comú entre les Start-Ups i els emprenedors; acostumen a centrar-se en l’execució de les seves idees i en com finançar-les, però, no solen prestar massa atenció a la part legal. A través de Starting Legal vam voler ajudar als emprenedors a través d’una eina, tan senzilla, com una plataforma de creació automatitzada de contractes.

I cap a on vols portar Starting Legal en el proper any?

Al febrer llançarem la versió 2.0 de Starting Legal. A dia d’avui estem donant a conèixer el projecte a través d’una primera versió 1.0 i tallers pràctics que, en aquesta primera ronda, estem focalitzant a ensenyar com crear un acord de confidencialitat.

Creus, aleshores, que la tecnologia està revolucionada l’advocacia o ho farà en un futur?

La tecnologia està revolucionant l’advocacia; aquí i ara.

Cap a on?

Blockchain, smart contracts… són només el principi. La nostra professió no s’exercirà sempre com la coneixem a dia d’avui. Hi ha serveis i productes que quedaran totalment obsolets. Però, no ens enganyem, la professió no desapareixerà, per una raó molt bàsica. Un advocat resol conflictes i mentre existeixin conflictes humans la nostre professió serà necessària.

D’altra banda, crec que la tecnologia pot ajudar-nos molt a que el sector jurídic deixi de ser tan endogàmic. El nostre sector resulta, a més, especialment endogàmic respecte a la tecnologia. No has pensat mai que hi ha persones que poden tenir necessitats legals i que, estrictament, tampoc necessitarien acudir a un advocat? El coneixement jurídic hauria de filtrar-se més en la ciutadania. La tecnologia democratitzarà el coneixement jurídic.

La teva passió pel Dret i la Tecnologia et va portar a fundar Legal Hackers Barcelona.

Exacte. Legal Hackers és un moviment que va néixer a Estats Units com a reacció a la Llei SOPA; des de Legal Hackers ens reunim periòdicament i a través de Hackatons o MeetUps detectem problemes que es troben en la intersecció en el dret i la tecnologia i intentem aportar una solució a aquests problemes.

A Barcelona ens reunim mensualment i organitzem debats sobre temes que estan a l’ordre del dia. Per exemple, hem organitzat MeetUps sobre drons, ciber eguretat, el testament electrònic… I el proper 15 de desembre hem preparat una Demo Night on abordarem el tema dels productes LegalTech. En aquesta Demo Night, els participants podran presentar els seus productes i serveis. Un esdeveniment que es farà davant la comunitat de Legal Hackers, emprenedors i Start-Ups, així com despatxos d’advocats, i que esperem que tingui un gran èxit!

Teniu previst fer algun altre MeetUp o Hackaton en breus?

Hem estat parlant amb la comunitat de Bitcoins de Barcelona i tenim previst fer el nostre proper MeetUp sobre Blockchain i smart contracts. D’altra banda, ens agradaria organitzar des de Legal Hackers Barcelona un Hackaton durant la propera primavera.

Com a fundadora del chapter de Barcelona de Legal Hackers, cap a on vols dirigir el moviment?

M’agradaria que Legal Hackers Barcelona pogués contribuir a trobar solucions a aquells problemes que estan a mig camí entre la llei i la tecnologia on la regulació pot arribar a ser grisa i/o inexistent. Espero complir-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *