“Necessitem un ICAB lliure, independent i amb molt coratge”

Per A. Salvador.

Avui entrevistem a Lluis Riera Pijuan, advocat, principalment dedicat a l’àmbit laboral i mercantil, actuant com a Mediador i Administrador Concursal. En Lluis Riera es presenta a degà a les eleccions a l’ICAB, conjuntament, amb un equip de companys i companyes que mai s’havien presentat a unes eleccions al deganat. El seu equip està format per bons companys, amb experiència, il·lusió i molt coneixement dels problemes reals de la professió; advocats de carrer, d’infanteria, de peu de jutjat, tal com els defineix Riera.

Com es va forjar la decisió de concórrer en aquestes eleccions?

La veritat és que jo vinc d’un despatx petit, però, em moc i exerceixo en diferents àmbits, ja sigui civil, penal, mercantil, administratiu, etc… Gràcies a això, he pogut conèixer a molts bons companys i companyes de professió. Fa uns mesos, molts d’ells em van començar a dir que hi haurien eleccions aquest mes de juny i que els hi agradaria que hi esdevingués el seu nou degà. En un primer moment, pensava que era en broma, desprès vaig adonar-me que no ho era pas, que realment creien que podria ser un bon degà al front de l’ICAB, que tenia les qualitats i aptituds necessàries per fer-ho i que, aquest, era el meu moment de donar el pas.

Jo sóc una persona que sempre ha fet front a tots els reptes que se m’han plantejat. Tota la meva vida he estat vinculat al món del Dret, és a dir, la major part dels dies estic als jutjats. I aquest repte d’esdevenir degà de l’ICAB, és un repte que m’omple molt, per la responsabilitat que comporta, per la il·lusió i la importància que suposa ser el degà de la casa dels advocats. És un repte que implica responsabilitat, però, a mi sempre m’ha agradat assumir responsabilitats i més quan són tan maques com aquesta.

Lluis Riera Pijuan

Quines aptituds creus que es requereix per presentar-se a unes eleccions a degà de l’ICAB?

En primer lloc, crec que s’ha de tenir il·lusió per l’advocacia. Un degà ha de conèixer com funcionen els jutjats, però, també, com funcionen totes les institucions judicials i de justícia de Catalunya, Espanya i Europea. Per altra banda, crec que un degà ha de tenir empatia i ser partidària del diàleg com a eina fonamental per a millorar l’advocacia.

Paral·lelament, crec que ha d’estar envoltat d’un equip paritari, però, que a la vegada representi tots els punts de vista i sensibilitats de la professió; per això, al meu equip el més jove té 28 anys i el més gran 64 anys. A la meva candidatura som companys que treballem a tota mena de despatxos i que entenem l’advocacia des de diferents punts de vista i realitats, totes elles existents. Però, lo important és que vivim l’advocacia dia a dia, que molts de nosaltres visitem els jutjats cada dia i això ens ha fet coneixedors de quins problemes ha d’afrontar la nostra professió; per exemple, està clar que el Torn d’Ofici és molt important, però, aquest servei només el presten un 20% dels col·legiats. No es pot fer un programa electoral només basat en el Torn d’Ofici, perquè, hi ha un altre 80% dels companys amb altres necessitats que, també, han de ser ateses.  

I aquest equip ha d’estar liderat per algú amb prou experiència, dedicació, transparència i honestedat com per dirigir una corporació com aquesta. Cal valentia i molta estima per la professió per ser degà de l’ICAB. I això, crec que desprès de 40 anys d’experiència, ho he adquirit. A tot això, crec que necessitem un ICAB que, com a casa dels advocats, sigui lliure, independent i amb molt coratge per fer front a qualsevol vulneració dels drets dels nostres col·legiats, per això, som una candidatura imparcial, que no estem sotmesos a cap lobby, ni empresa. Nosaltres únicament estem compromesos i sotmesos al nostre programa i, a través d’aquest, als nostres companys i companyes col·legiats.

És imprescindible que un candidat a degà conegui la realitat social de l’advocacia?

Això és fonamental. Un candidat a degà ha de conèixer els jutjats, així com els problemes dels advocats. Aquesta és una qüestió imprescindible per nosaltres; per això, volem incorporar un diputat de guàrdia les 24h del dia, els 365 dies de l’any.

El col·legi ha de ser com la segona casa dels advocats i els col·legiats i col·legiades han de confiar en tots els membres de la Junta de Govern per a qualsevol problema que afecti al seu exercici professional.

¿Quins criteris vas utilitzar per escollir els membres de la teva candidatura?

Tots els companys que formen part de la nostra candidatura, agrupen totes les àrees del Dret i són companys que estan cada dia als jutjats i que coneixen perfectament quins problemes han de solucionar-se per millorar la nostra professió. Així mateix, tots els membres de la meva candidatura no han format part de cap altre candidatura a unes eleccions al deganat de l’ICAB.

Què caracteritza a la teva candidatura?

Som advocats de carrer, de peu, d’infanteria… Nosaltres no som advocats de despatx, buròcrates que recorden a aquells polítics que mai han estat en contacte amb la ciutadania i que formen part d’una casta dins la professió.

Què n’opines de l’actual gestió de la Junta de Govern presidida per Oriol Rusca?

L’Oriol Rusca s’ha dedicat 10 hores diàries al deganat i crec que això diu molt de la feina d’un degà, que no cobra res per aquesta tasca. Per mi, l’Oriol Rusca és un company i un degà honest que ha fet una bona feina, una feina de notable alt al front de l’ICAB. Així mateix, considero que totes les Juntes de Govern han de ser respectades per la feina desinteressada que han fet a favor de l’advocacia barcelonina.

Per altre banda, si guanyo aquestes eleccions al deganat de l’ICAB, penso dedicar-m’hi al 100%. És a dir, a partir del gener de l’any 2019 em penso dedicar exclusivament al deganat.

Com ho penses fer?

Al gener de 2019, em jubilo professionalment i deixaré el despatx als companys i, aleshores, si resulto escollit degà, vull implicar totes les meves hores i tot el meu esforç al deganat i en pro de l’advocacia de Barcelona.

Canviant de tema, com abordaries el problema de la pòlissa de responsabilitat civil?

Crec que aquest és un tema de vergonya. Altres col·legis professionals tenen contractades pòlisses de responsabilitat civil molt més econòmiques i amb més prestacions. Com ha pogut ser que la de l’ICAB tingui unes condicions tant poc avantatjoses?

Nosaltres renegociarem l’any que queda. Aconseguirem renegociar-ho? A la nostra candidatura tenim experts en matèria d’assegurances, com la Maria José Montserrat, que seran un gran actiu per nosaltres a l’hora de renegociar aquest 2n any de vigència de la pòlissa de responsabilitat civil. I si aquesta renegociació resulta impossible, doncs haurem d’esperar un any. Però, per part nostre, no quedarà treballar i lluitar per aconseguir unes millors condicions per als nostres companys.

Parlant del vostre programa, hem trobat molt interessant la vostra proposta de potenciar la fundació Degà Ignasi de Gispert i Talita.

Crec que aquestes dues fundacions són primordials per a la nostra advocacia, són un clar exemple que l’ICAB, encara que no té perquè pagar pensions als seus col·legiats més sèniors, si que hauria de reinvertir part dels seus beneficis en aquests. I que millor que invertir part d’aquests beneficis en aquells companys que arribats a una edat de la seva vida, sense recursos i/o família que els puguin ajudar quan ja no poden exercir. L’ICAB ha d’actuar i actuarà amb ells com el que veritablement és; la casa dels advocats.

Un dels temes que més preocupa als implicats en les eleccions és la falta d’assistència a les jornades electorals. A què creus que es deu la desafecció de la major part de l’advocacia barcelonina?

A les eleccions a l’ICAB sempre voten els més grans i, ara mateix, el 70% dels col·legiats són joves. Aquestes eleccions representen el futurs dels advocats, però, sobretot dels joves advocats. Per això, volem que els joves recuperin l’interès per l’ICAB, que recuperin l’idea que l’ICAB pot fer molt per ells i que ho farà. Per això, volem treballar en pro d’un conveni col·lectiu pels advocats, que redundi en un gran benefici, sobretot pels joves advocats. L’advocacia es mereix una situació digne.

Així mateix, he parlat amb els grans despatxos perquè puguin oferir formació gratuïta a tots els advocats, sobretot als més joves, a l’ICAB. Paral·lelament, també, hem parlat amb el senyor Bauzá, president de la comissió d’advocats sèniors, per tal que es comprometessin a impartir classes magistrals, gratuïtes i de qualitat als advocats, però, sobretot que puguin ser impartides a tots els companys encara que no es puguin desplaçar a l’ICAB; és a dir, per videostreaming.

Ens ha semblat molt interessant el teu eslògan de campanya: “Som Legals”. D’on va sorgir l’idea?

Pel que fa al nostre eslògan de campanya, he de reconèixer que gran part del mèrit la té l’Alfredo Vallo, un gran company advocat que ens acompanya en aquesta candidatura.

“Som Legals” escenifica una de les característiques més importants de la nostra candidatura, que som gent que coneixem els jutjats, que estem cada dia a peu de carrer com ho estan molts companys i companyes de professió, que ens coneixem i estem vinculats a l’exercici de l’advocacia front els tribunals. Nosaltres, com a “Som Legals”, volem representar i demostrar que actuarem amb coherència, amb legalitat i aplicarem i treballarem per complir amb tot allò que hem promès en el nostra programa.

I si guanyes aquestes eleccions, per què creus que ho faràs?

Si guanyem crec que ho farem gràcies a tots els companys del meu equip, hi han posat tanta il·lusió, tantes ganes, tantes hores, tant esforç que encara que no surti jo… Estic segur que ells hi sortiran, perquè s’ho mereixen. M’agrada treballar en equip i fer-ho amb aquest equip és quelcom il·lusionant i encoratjador per afrontar un repte tan gran i important com aquest.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *