“Els Joves Advocats de Sabadell tenim molt per fer però venim amb força”

Per A. Salvador.

Barcelona.

Avui entrevistem a la Cristina Sort, Presidenta dels Joves Advocats de Sabadell (JAS), en motiu dels 20 anys de la refundació de l’agrupació de joves advocats.

Joves Advocats de Sabadell, enguany fa 20 anys de la seva refundació. Creus que esteu complint amb els objectius fundacionals dels pares de l’agrupació sabadellenca?

Sí, considero que Joves Advocats Sabadell, el JAS, va néixer amb l’objectiu d’aportar més als companys que s’incorporen a l’advocacia oferint 3 punts essencials: suport, formació, i veu institucional.

Per entendre una mica el recorregut de l’agrupació, Joves Advocats de Sabadell va ser fundada per primera vegada al 1972, en un moment en que la consideració social de l’advocacia era molt i molt diversa de l’actual. Anys més tard, i després d’una parada, un grup d’advocats entre ells n’Eduard Borràs, en Jaume Prats, en Salvador Esteve i en Marc Remolà al 1997 van refundar l’agrupació, dotant-la de pressupost i estatus institucional, fent d’ella el que és ara i és aquest aniversari que avui commemorem. Els objectius fundacionals són clars i els mantenim a dia d’avui com el tronc i principis bàsics de la nostra Agrupació, com són entre d’altres, ajudar al que inicia la professió d’Advocat al nostre col·legi, recollir els seus suggeriments i queixes, o representar-los a estaments superiors on el JAS té veu i vot (JAC o CEAJ).

Evidentment hi ha lluites ja superades que han aconseguit les juntes anteriors de Joves Advocats de Sabadell durant aquests 20 anys, i que els hi hem d’agrair, com són la regulació de la passantia, la defensa i dignificació de l’advocat en el Torn d’Ofici i la lluita contra les taxes judicials (molt més recent).

I com ha canviat el JAS en aquests 20 anys de recorregut?

L’agrupació sempre ha treballat per a cercar vies d’apropament i ajuda al nou col·legiat en el seu camí d’iniciació a la professió, fomentant també el desenvolupament i integració al món de l’advocacia, dins un àmbit de cordialitat i d’ajut mutu entre els companys i companyes joves. Pot ser el principal canvi són els medis per portar-ho a terme, com és l’adaptació de l’advocacia al món 2.0.

En els darrers anys, aquest grup ha fet un especial incís en la comunicació entre els seus membres de manera que facilita i molt la formulació de propostes i la resolució de problemes específics que afecten als lletrats joves, així com també ha treballat per a fomentar i promocionar tota classe d’activitat d’interès per als nous advocats, ja sigui de caire professional, formatiu, social o cultural.

Donada l’evolució de la professió i també de la societat, hi ha petites batalles guanyades per l’advocacia jove a través d’una feina totalment desinteressada de tots i cadascun dels membres de les diferents juntes que han anat passant, ja que no podem oblidar que cada membre de junta té la seva vida professional al marge de col·laborar amb el JAS de forma totalment gratuïta.

Creus que la veu del JAS Sabadell hauria de guanyar més protagonisme en l’escena institucional?

Tot i que estem molt satisfets amb la nostra feina i la resposta de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Sabadell (ICASBD), vist que som part del mateix, sempre s’ha d’intentar millorar i arribar a un major número de col·legiats per tal de poder oferir la nostra col·laboració a més companys i companyes que ho necessitin, però malgrat els avantatges que té formar part del JAS i la gratuïtat de ser-ne membre, malauradament els nous col·legiats han de sol·licitar expressament formar-ne part, fet que dificulta arribar a tothom que compleix els requisits. D’altre banda, des de la nova junta s’ha treballat molt per mantenir l’estatus a altres entitats com el JAC i la CEAJ.

Tot i així, totes les propostes del JAS són escoltades per la Junta de Govern de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Sabadell i actualment tenim un ventall de formació que conjuntament amb Comissió de Formació, anem treballant per tal d’oferir una agenda d’activitats atractiva i profitosa pels nostres membres i per tots els col·legiats en general, com son els nous afterworks amb jutges. Un dels triomfs actuals ha estat el Networking del JAS, que anualment es celebra conjuntament amb xarxes emprenedores del Vallès i l’advocacia, per crear sinergies en altres àmbits i ampliar els contactes.

Quins són els reptes que creus que haurà d’afrontar el JAS Sabadell en els seus pròxims 20 anys?

Principalment l’objectiu és arribar MÉS i MILLOR, per tant, tenint en compte l’oferta formativa i el treball en equip que s’està realitzat, només ens manca arribar més a l’advocacia que inicia en el nostre col·legi. Per tant, com objectiu principal, clar i concís, augmentar el número de membres i tenir una major repercussió en les decisions que es prenem a nivell local, autonòmic i estatal.

La societat és canviant i conseqüentment la nostra professió es veu obligada a anar-se adaptant a ella per a seguir complint la nostra funció en el marc de la defensa dels drets i interessos de les persones i entitats, a mesura que la legislació també es va adaptant a aquests canvis, tot i que a vegades el nostre col·lectiu es veu obligat a pressionar per tal que aquesta adaptació es produeixi. Malgrat tot, vint anys són molts com per poder fer una previsió realista dels reptes amb els quals ens trobarem, i més encara tenint en compte la situació política i social que estem vivint.

I quins són els objectius palpables que com a Presidenta del JAS Sabadell vols dur a terme per a les futures generacions de joves advocats sabadellencs?

Com a Presidenta, vull un JAS ple de vida i que sigui punt referent pels joves en els inicis de la seva professió, es a dir, només col·legiar-se a l’ICASBD. Que serveixi de suport per donar les primeres passes en aquest món, tant a nivell laboral com a nivell institucional, per evitar que companys es donin de baixa els primer anys de vida en l’advocacia. I serveixi de xarxa de contactes on tots ens puguem nodrir i ajudar en cas de necessitat.

Com objectius més materialistes d’aquesta nova junta, són la renovació de la imatge exterior per a fer-la més moderna (amb un canvi de logotip i la creació d’una web senzilla i accessible), oferir un servei de formació a la carta de les necessitats dels joves, fer grups de treball per trobar temps d’estudi i debat, i que els joves tinguin més veu i un canal per a facilitar que arribar a la Junta sigui més dinàmic.

Un gran somni… aconseguir mecanismes de conciliació laboral dels advocats i les advocades futurs.

Formació, Networking… Creus que les agrupacions de joves advocats s’haurien d’implicar més en els aspectes socials?

Les agrupacions de Joves Advocats estan plenament al dia treballant aspectes socials, com en el seu moment van recolzar la derogació de les taxes judicials per les persones físiques, que finalment es va aconseguir, i actualment per exemple també estem plenament conscienciats i treballant per una efectiva conciliació personal i familiar amb la professional, que no és gens fàcil pel nostre col·lectiu i menys encara pels joves, tenint en compte que la nostra feina és molt apassionant però requereix de moltes hores de dedicació, sense comptar amb els dies de guàrdia si s’està adscrit al Torn d’Ofici, o les visites o trucades de clients fora d’hores de despatx… És molt complicat poder compaginar tots els àmbits de la vida, com deu passar amb altres professions liberals, però en concret l’advocacia suposa un plus d’imprevisió, nervis i deshores amb la falta de puntualitat dels jutjats, cosa que s’està treballant per la seva millora i aconseguir que ser advocat suposi també poder gaudir de la vida personal. D’altra banda des de la CEAJ s’està treballant força pels drets laborals dels advocats i lluitant contra la figura del fals autònom, comissió de la que en formem part.

Tenim molt per fer però venim amb força.

Avui es renoven diversos càrrecs de la Junta Executiva del JAS. Què esperes que aportin aquests nous companys d’aventures?

El sol fet de tenir nous companys ja és un cop d’aire fresc que creiem que tot grup necessita de tant en tant per tal de dur a terme idees i propostes noves i també trobar diferents punts de vista que potser fins al moment no havíem sabut veure. De totes formes, agreixo en gran manera als anteriors membres de Junta que han aportat el seu gra de sorra en aquest projecte, destinant-hi temps i feina des de la gratuïtat i construint el que ara és el JAS. En particular al suport i la professionalitat de, qui ha estat sempre al meu costat, l’Eduard Blasi (ex Vicepresident de l’agrupació).

Actualment som nou membres de Junta de la qual per a mi és un honor ser-ne la Presidenta, tenim a la Davínia Martínez com a Secretària, a la Meritxell Vidal com a Tresorera, al Carles Lorente de vocal primer, la Marta Sanesteban de vocal segona, la Maria del Carmen Gómez de vocal quarta, i en aquest acte també celebrem la nova incorporació de l’Ana Castaño com a vocal tercera, la Cristina Blasi com a vocal cinquena, i la Marta Serra que ha passat d’ocupar una vocalia al càrrec de Vicepresidenta. Tots i cadascú d’ells triats de forma meditada per formar part de la junta, per la seva valia tant personal i de qualitat professional.

Tots nosaltres formem un equip ben coordinat, divers, on cadascú té clares les seves funcions per tal de que el projecte i aspiracions del JAS, amb més o menys dificultats, siguin finalment fets realitat en benefici de l’advocacia jove de Sabadell, i en definitiva de tota la ciutadania.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *