“En els propers anys veurem grans fusions de despatxos”

Per A. Salvador.

Barcelona

Avui entrevistem a Juan Ignacio Alonso, soci director de l’oficina de Barcelona de Dentons 大成.

Quins són els inicis de l’oficina de Barcelona de Dentons 大成?

Dentons 大成 és el resultat de la fusió de tres grans firmes; una firma europea anomenada Salans LLP, la firma canadenca Fraser Milner Casgrain LLP i la firma nord-americana anomenada SNR Denton. Com a resultat de la fusió d’aquestes tres firmes es constitueix l’any 2013 Dentons 大成. Pel que fa a l’oficina de Barcelona de Dentons 大成, porta funcionant uns deu anys, si be anteriorment operava sota la denominació Salans, atès que la branca europea de l’actual Dentons 大成 provenia de l’anterior firma denominada Salans.

Quina és la situació actual de l’oficina? Com el seu soci director cap a on voldries dirigir-la?

Abans de res voldria deixar clar que l’oficina de Dentons 大成 a Barcelona opera de forma coordinada i integrada amb la nostra oficina de Madrid i fins i tot disposem d’equips de treball formats per advocats d’ambdues oficines, quelcom que considerem que deriva en un clar benefici per als nostres professionals. Ens presentem al mercat com Dentons 大成 Espanya sense distingir entre les nostres oficines a Madrid o Barcelona. L’estratègia de Dentons 大成 a Espanya passa per convertir l’oficina de Barcelona en un despatx de referència en aquesta ciutat amb uns 30-35 advocats en un termini de 4-5 anys, com ja succeeix a Madrid, que ja compta amb un equip d’uns 50 advocats.

Creixement orgànic o inorgànic?

Creixement orgànic, complementat amb la incorporació de socis d’altres despatxos, amb els seus propis equips, que vulguin sumar-se a un projecte com el nostre.

No per qualsevol motiu, en l’actualitat, som la firma més important del món per nombre d’advocats i amb presència en tots els continents; això fa que el nostre projecte sigui atractiu, dinàmic, internacional, modern i integrador.

Totes les nostres oficines són pròpies. El nostre model no és el d’oficines franquiciadas. Per a nosaltres és un gran orgull dir que totes les nostres oficines són pròpies excepte en aquelles jurisdiccions en les quals per imperatiu legal no és possible, com succeeix en alguns països d’Àfrica. Això ha suposat un treball enorme per a la nostra organització a l’hora d’integrar despatxos locals dins de la mateixa. La nostra estratègia de creixement internacional s’ha basat sempre en la recerca de despatxos locals en països on tant nosaltres com els nostres clients tinguin interès comercial i, evident i lògicament, que tals despatxos siguin de reconegut prestigi.

Tenim una estructura de creixement clàssica, amb una aposta pel creixement orgànic, però que es diferencia d’estratègies d’altres firmes que tradicionalment enviaven a un soci de la seva oficina matriu a obrir una altra oficina a un altre país. A Dentons 大成 no creiem en aquest model, sinó que creiem, lògicament, que cada oficina local ha d’estar dirigida per advocats locals.

Quin va ser l’impacte de la integració amb 大成 a nivell de cultura corporativa?

Hem de reconèixer que va ser una gran notícia per al mercat, atès que pràcticament vam ser de les primeres firmes a fusionar-se amb una firma xinesa, com 大成, que era el major despatx d’advocats a Xina.

És evident que culturalment és un xoc, però quan hi ha voluntat i es comparteixen els mateixos valors tot resulta molt més fàcil. Des d’un punt corporatiu, aquesta fusió ens ha permès obrir-nos al mercat xinès, podent assessorar a clients xinesos en altres jurisdiccions en la mesura en què la inversió xinesa, és una inversió important en l’actualitat.

Partint d’aquesta base, hem obert un mercat espectacular tant per als ciutadans xinesos o empreses xineses que vulguin invertir en l’exterior, així com per a tots aquells clients nacionals que eventualment vulguin invertir a Xina.

En l’actualitat comptem amb una gran diversitat de companys advocats a Xina que ofereixen serveis jurídics respecte a la cuasi totalitat de branques del dret, fet que fa que resulti molt més còmode per als nostres clients obtenir un assessorament i acompanyament global, únicament, de la mà de la nostra firma.

Creus que hi haurà més desembarcaments de firmes asiàtiques a Espanya?

Efectivament. De fet el mercat asiàtic s’ha posat com a punt de mira Espanya; la nostra fusió amb 大成 és sense dubte una qüestió lògica, vam veure moviments clars. Altres despatxos han intentat fusions i no els hi ha funcionat del tot bé, però, estem veient un moviment clar de firmes xineses que intenten introduir-se al mercat espanyol. Som una de les economies que està creixent més en el bressol de la Unió Europea; han vist el potencial d’Espanya i els hi ha atret.

Creiem sincerament que és una tendència que s’anirà incrementant d’ara endavant.

Hem parlat de l’estratègia global de Dentons 大成, però, quina és a nivell nacional a Espanya? Cap a on vol créixer Dentons 大成 Espanya?

Som un despatx a Espanya i Catalunya de reconegut prestigi a les principals àrees del Dret empresarial. Així mateix, comptem amb socis de reconegut prestigi en determinades pràctiques professionals.

La nostra intenció passa per evolucionar mitjançant la captació de dels millors clients i de potencial talent que vulgui sumar-se a un projecte com el nostre; un veritable projecte global, dins d’una firma internacional. Qualsevol professional que volgués incorporar-se a la nostra organització requereix sense dubte d’una mentalitat internacional. Gran part de la nostra clientela, amén de la nostra clientela local, té caràcter internacional. Tots els nostres professionals han de dominar diverses llengües i conèixer la idiosincràsia de tractar amb clients internacionals; no és el mateix assessorar a un client xinès que a un client nord-americà i hem d’adaptar-nos a aquesta situació.

Cap a on creus que evolucionarà l’advocacia dels negocis en els propers anys?

(Riu) Abans de tot, indicar que no sóc endeví. Però, quelcom que tinc clar és que en els propers anys veurem grans fusions de despatxos. No obstant això, aquell que sàpiga posicionar-se al mercat, dins d’un àmbit d’actuació en particular i pugui crear la seva petita boutique sempre tindrà èxit i això no ho podem negar. No obstant això, també és veritat que en el futur es produiràn integracions de despatxos de grandària mitjana o petita amb la intenció de competir amb les grans firmes.

Hem de tenir en compte que, a data d’avui, segons la meva humil opinió, la gran firma no és competència de la mitjana o petita firma. La nostra tipologia de clients és completament diferent. Els nostres clients de firma estan presents en diferents països del món i, lògicament, no estem sent competència per a aquests petits o mitjans despatxos que poden arribar a ser molt més competitius que nosaltres des d’un punt de vista d’honoraris. Al mateix temps, aquests despatxos també poden internacionalitzar-se i formar part de xarxes ja existents d’una forma bastant eficaç i tenir la seva part de mercat.

A tot això, crec que pel que fa a la qualitat, hi ha molt bons advocats i despatxos d’advocats a Espanya i particularment a Catalunya. Crec sincerament que el futur de l’advocacia dels negocis està perfectament cobert. Hi ha i hi haurà treball per a tothom.

Últimament només es parla de l’impacte que pot tenir el Legaltech o la Intel·ligència Artificial en l’advocacia. Quin creus que serà l’afectació que puguin tenir en la mateixa?

És un tema il·lusionant, atès que al mateix temps que veig que s’estan modernitzant altres professions, que l’advocacia es modernitzi em sembla perfecte. L’única qüestió és saber com es modernitzarà. Amb un simple programa informàtic al que li donis quatre instruccions i et prepari una demanda de judici ordinari, un NDA o un SPA? Independentment de l’aplicació de la IA en l’advocacia, la necessitat de l’advocat estarà sempre present. Els clients no et contracten únicament per la forma en com redactes, sinó també per com negocies, per com portes els temes. Els advocats també exercim, moltes vegades, de mediadors, de negociadors… fins i tot de psicòlegs.

Està molt bé l’avanç tecnològic en l’advocacia atès que tot el que impliqui agilitzar més la nostra activitat en un món tant competitiu és perfecte; però, al mateix temps, tal fet no comportarà la desaparició de l’advocat tradicional de tota la vida.

Si alguna cosa he pogut experimentar en els últims anys és que enfront de l’especialització, cada vegada més clients segueixen buscant el que és l’advocat de tota la vida. L’advocat de confiança, el Consigliere com diuen els italians; aquesta figura mai desapareixerà.

En tot cas podria tenir una major afectació respecte als serveis més commodities?

Absolutament. Crec que al cap i a la fi pot estar bé l’estandardització d’un servei en particular, però, no respecte a la figura de l’advocat en si mateixa. Evidentment, jo aposto per la modernització i sóc un ferm defensor de la mateixa, però, amb una sèrie de límits. No tot val.

Per finalitzar, creus que es promou, p. ex. des de Dentons 大成, la involucració dels advocats en activitats pro bo?

Desconec el funcionament en altres despatxos, però, des de Dentons 大成 sí que puc dir-te que promovem que els nostres advocats participin en activitats pro bo. Creiem que l’advocat dels negocis és comunament vist com un advocat que es dedica exclusivament a realitzar M&A i que lògicament no té cap tipus d’interès en el que passa en la societat en general. Això no és així, tots i cadascun de nosaltres, com a advocats, creiem que hem de defensar els drets i llibertats dels nostres conciutadans i de la societat en general. L’advocat no pot perdre aquests principis que regeixen la nostra noble professió.

Des de Dentons 大成 tenim un responsable pro bo a nivell europeu que contínuament està buscant projectes en totes les jurisdiccions, que puguin ser interessants per al nostre despatx. En aquest sentit animem a tots els professionals de la nostra casa al fet que participin en activitats vinculades a la societat i a la ciutadania en general, i una bona forma és participant o assessorant gratuïtament a determinades organitzacions i/o institucions que ens demanen la seva ajuda.

De fet, p. ex., jo mateix com a soci tinc l’obligació d’invertir una sèrie d’hores a l’any a activitats pro bo i això fa que m’involucri i m’emocioni en moltes ocasions, doncs crec que és fonamental per a l’advocacia el fet d’involucrar-se en aquest tipus d’activitats, fet que a més t’oxigena una mica dins del caos que és l’exercici diari de la professió.

Crec que és absolutament necessari que totes i cadascuna de les firmes s’involucri en aquest tipus d’activitats, ja siguin petites, mitjanes o grans. És fonamental canviar la percepció de la societat respecte al que és la figura de l’advocat i aquesta percepció només la podem canviar nosaltres mateixos i les nostres institucions. És una necessitat que la societat ens demana: que ens involucrem.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *