“Volem tractar els veritables problemes de l’advocacia jove”

Per A. Salvador.

20 de novembre de 2018

Avui entrevistem a Carlos Hernández Guio, candidat a President de la Confederació Espanyola d’Advocats Joves (CEAJ).

Carlos és col·legiat en exercici en el ICA Àvila des de gener de 2.009 –prèvia preparació de les proves d’accés a la carrera judicial durant quatre anys-, on treballa per compte propi en el despatx de Gregorio Hernández Advocats i en Addit Solucions Jurídiques i de Gestió, en les àrees de dret civil, penal i mercantil.

Compagina l’advocacia amb la docència, com a col·laborador de l’Universitat Catòlica d’Àvila en el Màster d’Accés a l’Advocacia (impartint dret processal civil des de 2.012), d’Empreneduria i Lideratge (dret mercantil), i en el Títol d’expert en pràctica processal.

Ha format part de la Junta de Govern del ICA Àvila des de l’any 2013 –com a diputat 3º fins a les eleccions del proper mes de desembre, en les quals no concorre a la reelecció- i de l’AJA d’Àvila –com a Secretari fins al passat mes de març-.

Quina és la motivació que t’ha fet presentar-te a President de CEAJ?

Considero que, en algun moment de la nostra vida professional, tots hem de col·laborar amb l’advocacia institucional i per això vaig decidir ajudar, en el seu moment, a través del meu Col·legi. Tan aviat vaig conèixer l’existència i objectius de les agrupacions, grups i federacions de l’advocacia jove em vaig adonar que l’activitat col·legial és insuficient per pal·liar les enormes dificultats dels qui comencen en l’exercici de l’advocacia, motiu pel qual vaig impulsar la creació de l’AJA d’Àvila.

A través de l’AJA vam poder comprovar com grans professionals, extraordinàriament formats/as, mancaven de l’orientació més bàsica i imprescindible per donar els primers passos en un ofici tan complex com el nostre i vam sentir la necessitat d’ajudar-los en la mesura de les nostres modestes possibilitats.

Aquesta segueix sent la meva motivació per encapçalar aquesta candidatura: prestar desinteressadament orientació, guia i consell d’una manera àmplia i eficaç als advocats i advocades de nova incorporació, tal com ordena el nostre Codi Deontològic. I no hi ha millor plataforma per aconseguir-ho que la Confederació Espanyola de l’Advocacia Jove.

Què ens podries dir dels membres que has escollit per acompanyar-te en aquesta aventura? Representen de debò a tota l’advocacia jove espanyola (Advocats per compte propi, en despatxos petits, en despatxos grans, empreses, etc.)?

Em presento amb un equip de vuit professionals amb molta força, il·lusió, capacitat de treball i rigor tècnic. La majoria exercim per compte propi –ja sigui en solitari o en col·laboració amb més companys i companyes-, però per configurar el programa i equip definitius hem comptat amb l’opinió de més de vint representants de diferents agrupacions, grups i federacions que han col·laborat amb el projecte, quelcom que ens ha permès comptar amb tots els punts de vista en funció de la manera d’exercir l’advocacia, i així consta en la nostra proposta.

La meva prioritat per conformar l’equip ha estat combinar la veteranía i l’experiència amb l’energia i noves idees que aporten els més joves, i escoltar totes les opinions, les comparteixi o no. De gens serveix configurar un equip només amb criteris d’afinitat personal, tota l’advocacia jove ha de veure’s representada.

Haig d’afegir que, en aquests mesos de preparació del projecte, també ha sortit a relluir la qualitat humana dels membres de la candidatura. A dia d’avui som un equip sòlid, enormement unit a tots els nivells, i no tinc cap dubte que és la millor Comissió Executiva que CEAJ podria tenir.

Convenç-nos; per què votar a la candidatura de Carlos Hernández Guio?

JUNTS PER CEAJ” significa unitat, rigor, canvi, compromís i renovació, tal com indica el nostre programa. CEAJ necessita reorganitzar les comissions, incrementar la seva productivitat i la qualitat tècnica dels projectes –el que ens permetrà una major força en les nostres reivindicacions-, donar més difusió a tot el treball que es fa en la Confederació i, tot això, amb una sola finalitat: arribar als agrupats i agrupades, no només en termes d’informació, sinó en beneficis i avantatges directes per al dia a dia de la nostra professió. Votant a l’equip de “JUNTS PER CEAJ” poden aconseguir-ho.

Quins aspectes essencials diferencien la teva candidatura de qualsevol altra que es pogués presentar?

Com vaig dir abans, la unitat, representativitat i rigor que tenim en JUNTS PER CEAJ. Portem diversos mesos tractant tots els problemes de l’advocacia jove, des de punts de vista molt crítics i diferents, els hem debatut en profunditat sense menysprear cap opinió i això, a dia d’avui, ens permet tenir una visió molt completa de quina vulgues i necessita l’advocacia jove espanyola, motiu pel qual hem comptat amb moltes més persones en el projecte de les quals formen la candidatura.

I quin és el pilar clau sobre el què vols sostenir la teva futurible presidència?

Precisament el mateix: comptar amb l’opinió de tots els companys i companyes per abordar els veritables problemes de l’advocacia jove i marcar un camí junts per donar-ne solució. Són tants els fronts oberts i tan complexa la seva resolució que, tal com ha passat en la nostra candidatura, hauria de ser molt fàcil posar-nos d’acord en les mesures i propostes a desenvolupar, deixant al marge les nostres diferències i aprofundint en l’execució de les possibles solucions molt més del que ha vingut fent-se fins ara.

Podem dir que sou la candidatura rupturista?

La situació dels joves en el torn d’ofici, la problemàtica dels falsos autònoms, les dificultats que es plantegen en matèria d’igualtat, conciliació familiar, i tots els problemes dels quals estem parlant impedeixen parlar de candidatura rupturista. Cal seguir lluitant en tots aquests aspectes.

Ara bé, quant als mètodes de treball, sí que podem parlar en aquests termes. Urgeix implantar en CEAJ les eines tecnològiques que tenim al nostre abast, unificar la metodologia de treball de totes les comissions –també a l’executiva-, involucrar a més companys i companyes en el treball d’aquelles i, en definitiva, que els projectes resultants d’aquestes i del ple de CEAJ tinguin més rigor i qualitat tècnica. La mateixa cerca de l’excel·lència que realitzen en els seus despatxos, tots els dies, els 50.000 professionals que integren CEAJ.

Fins a on arribaries per defensar els interessos dels advocats joves espanyols?

Gens del que pretenem és desgavellat. Les nostres reivindicacions són justes, necessàries i fundades en dret –ho seran encara més a partir d’ara, si JUNTS PER CEAJ guanya en les eleccions-. Amb aquestes premisses, podem defensar els interessos de l’advocacia jove on i com faci falta.

Creus que els agrupats han percebut un benefici directe derivat dels projectes duts a terme durant aquests últims dos anys?

Encara reconeixent l’esforç de l’actual comissió executiva –que em consta personalment-, considerem que els projectes no arriben directament als agrupats i agrupades. Cal una major coordinació en la realització i execució dels projectes i continguts –que redundarà en la seva qualitat-, però entenem que no s’ha fet, i és un dels punts del nostre programa.

CEAJ ha de representar a les agrupacions d’advocats o als agrupats? Creus que haurien de reformar-se els estatuts de CEAJ per donar major representativitat, en potència de vot, a aquelles agrupacions que tenen 10 vegades més agrupats que unes altres?

Als agrupats i agrupades, sense dubte. Les majors preocupacions de l’advocacia jove són molt similars, amb independència del territori en el qual s’exerceixi, i CEAJ ha de donar resposta a tots els companys i companyes.

Quant a la possible modificació del sistema de vot, és una qüestió que ha de tractar el ple de CEAJ a proposta de les agrupacions interessades, si és que n’hi ha. El sistema actual permet que les més petites –que són moltes- es vegin representades en el ple i és alguna cosa que hem de protegir. Ara bé, també és lícit que les més grans pretenguin tenir més pes –en termes de vot- en el ple.

En la nostra candidatura tenim agrupacions grans –amb el major nombre de vots que permeten els Estatuts- i petites –amb un sol vot en el ple- i no hem plantejat aquesta modificació, ni ens consta que ningú hagi proposat aquesta reforma estatutària pels canals previstos.

En el que sí estem d’acord és que no és alguna cosa que hagi de plantejar o decidir una comissió executiva, sinó que requerirà un debat –intens- en el ple que correspongui, previ plantejament per les agrupacions que poguessin estar interessades en la modificació.

D’altra banda, no creus que seria més democràtic que votessin tots els agrupats que conformen cadascuna de les agrupacions i no les agrupacions en si mateixes?

Per descomptat, però les deficiències de la democràcia directa a nivell pràctic -que és el que em planteges, ja sigui per a CEAJ o en qualsevol àmbit- són de sobres conegudes i per a això existeix la democràcia representativa, en aquest cas, a través de les agrupacions, grups i federacions. En la pràctica, resultaria molt costòs i de molt difícil gestió implantar un sistema –ja sigui telemàtic o presencial- per a un cens de més de 50.000 persones, entre altres implicacions –incloses les jurídiques, que també existeixen-.

És tan obvi que ningú ho ha plantejat –ni tan sols verbalment-. En qualsevol cas, i com a sistema ideal, estaríem oberts a qualsevol suggeriment en aquest sentit per abordar-ho en el ple de CEAJ, però la seva implantació és molt complexa.

Hauria de ser incompatible ostentar un càrrec en CEAJ, o en una agrupació, i de diputat en un col·legi d’advocats?

Aquestes qüestions formen part de l’àmbit de cada Col·legi i, sobretot, de com es troba representada l’advocacia jove en la junta de govern, presència que entenc indiscutible. Sense anar més lluny, a Àvila no existia una agrupació i, precisament, es va impulsar la seva creació des de la junta del Col·legi per iniciativa d’un dels seus membres. És difícil generalitzar.

En el meu cas, i malgrat no existir cap incompatibilitat, vaig plantejar a tots els seus integrants la possible renúncia al càrrec de Diputat 3º quan vaig decidir presentar-me a la Presidència de CEAJ –principalment, per la càrrega de treball que tots dos llocs comporten-. La Junta d’un Col·legi petit assumeix moltíssimes tasques –només tenim tres treballadors amb tasques administratives- i vull acabar tot el que encara tinc encomanat (taxacions de costes, insostenibilitats i expedients disciplinaris), encara que només resti un mes dels cinc anys de mandat, pel meu compromís amb les juntes sortint i entrant.

Una vegada tancada aquesta etapa –ja estan convocades les eleccions del Col·legi d’Àvila i no concorro a la reelecció-, crec que ha arribat el moment de treballar per CEAJ.

Et veuries capaç de resumir-me vostra candidatura sota un lema?

JUNTS PER CEAJ ho resumeix perfectament. Amb independència de les circumstàncies personals i professionals de cada component de l’equip, només treballem per i per a l’advocacia jove. Els detalls, al nostre programa: https://prezi.com/p/6flbwkvlwhft/ 

Ja ha començat la campanya, com l’esperes?

Tranquil·la, presidida per la companyonia i l’esportivitat. És el compromís que tinc amb la meva companya i amiga Mara Monreal, dins de la legítima –i abundant- discrepància sobre les qüestions de fons.

Ignoro si es presentaran més candidatures, però que hi hagi divuit persones disposades a invertir el seu temps a treballar per a l’advocacia jove, no pot ser motiu d’enfrontament, sinó de celebració. I així està sent fins avui.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *