“Estem per treballar per l’Advocacia Jove i fer-la més forta i sòlida”

Per A. Salvador.

22 de novembre de 2018.

Avui entrevistem a Mara Monreal, candidata a Presidenta de la Confederació Espanyola d’Advocats Joves (CEAJ). Mara ha ostentat el càrrec de Presidenta de CEAJ durant els últims dos anys. Col·legiada en l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Màlaga (ICAMálaga) des d’Octubre de 2010, ha treballat en la comissió de DDHH del ICAMálaga i en el GAJ Màlaga pràcticament des dels seus inicis professionals. Mara està dedicada a la branca penal del dret, sent especialista en dret penal de menors i criminologia juvenil i experta en mediació penal i justícia restaurativa, a més d’experta en arbitratge. La seva trajectòria com a advocada li ha valgut una medalla d’honor en el Il·lustre Col·legi d’Advocats de Màlaga per la trajectòria i la defensa de l’Advocacia.

Quina és la motivació que t’ha fet presentar-te de nou a Presidenta de CEAJ?

La realitat és que dos anys és molt poc per aconseguir dur a terme tots els projectes i idees amb els quals comences, canviar alguna cosa substancialment en l’Advocacia Institucional requereix de terminis més llargs, realment els mandats de dos anys no estan pensats per finalitzar projectes contundents. Cal tenir en compte que quan surts escollida necessites un període d’adaptació i coneixement de la posició que ocupes, aquest període no té per què ser curt, sinó tot el contrari, ja que suposa moltíssims canvis i aprenentatges nous.

Malgrat que pràcticament hem dut a terme tot el que portàvem al programa fa gairebé dos anys, ara volem, no solament finalitzar aquests projectes que encara no estan acabats, sinó que a més volem implementar millores en aquells que ja estan rodant i que de la pròpia vida dels projectes ens demana modificacions i per descomptat noves idees que van sorgint de la pròpia experiència.

No crec que CEAJ sigui un lloc de pas per arribar a cap lloc, simplement crec que CEAJ mereix ser aquest lloc que millorar per tal de fer millor a l’Advocacia Jove.

Hauria de limitar-se la Presidència de CEAJ a un mandat com històricament han fet certes agrupacions?

En els estatuts de CEAJ ja estan limitats els mandats, són tres. De fet en cas de sortir escollida aquest any ja no podria tornar a presentar-me doncs ja vaig ser Secretària de CEAJ, quelcom que em va donar una visió molt completa de la institució i sobretot prendre consciència dels Estatuts i funcionament intern, i posteriorment vaig sortir escollida Presidenta, per la qual cosa aquesta seria l’última vegada que podria optar a un lloc en la comissió executiva.

Què ens podries dir dels membres que has escollit per acompanyar-te en aquesta aventura? Representen de debò a tota l’advocacia jove espanyola (Advocats per compte propi, en despatxos petits, en despatxos grans, empreses, etc.)?

Doncs aquest any la combinació dels meus acompanyants en aquesta gran aventura és experiència i innovació, com diem al programa.

Quatre dels membres d’aquesta nova candidatura ho són actualment de la meva Executiva, són tres dels membres més actius i que s’han sacrificat més durant aquests dos anys i sense els quals no em veuria capaç de continuar. Està Garbiñe, la tresorera de CEAJ, qui ha estat capaç de transmetre uns comptes clars i que han tingut el suport del Ple, sempre a la disposició de totes les agrupacions per ajudar i solucionar qualsevol problema, portant la comissió del torn d’ofici amb una diligència i efectivitat sorprenent. De la mateixa manera Inés amb la comissió de deontologia, aquest mandat s’ha acostat la Deontologia als companys de tota Espanya, no solament amb les píndoles de “sabies què” sinó, amb la bústia de dubtes deontològics mitjançant el qual estem resolent dubtes a tots els companys i companyes que ens les transmetin, entre molts altres projectes. I finalment Marcos que s’encarrega d’ajudar a les agrupacions amb l’organització de les trimestrals i per descomptat la seva mà al Congrés de l’Advocacia Jove Nacional va ser imprescindible. Això és un brevíssim resum de coses que aporten a l’Advocacia Jove, perquè en CGAE el seu paper és també molt important. A mi com a presidenta m’aporten seguretat i confiança, saben el que fan, coneixen el terreny i ho coneixen bé, de primera mà.

En canvi els nous fitxatges tenen la vitalitat dels quals comencen una carrera amb tota la il·lusió del món, sense por als obstacles, creixent cada dia de candidatura, ansiosos d’aprendre i de saber. Són companys i companyes que destaquen en les seves agrupacions i les seves agrupacions destaquen per ells, treballen en comissions de CEAJ i saben l’esforç i sacrifici que suposes estar aquí, i el més important és que no els hi fa por, encara tenint plena consciència d’això.

Crec que no hi ha dubte que representem a tota l’Advocacia Jove, primer perquè dins de la nostra candidatura tenim companys treballant en petits despatxos, uns altres en grans despatxos, per compte propi i per compte aliè, en règim de col·laboració, com a advocat d’empreses d’assegurances, tots estem en el Torn d’Ofici de les nostres ciutats i per descomptat… som advocats, tenim la capacitat de representar a aquells que no estiguin representats entre nosaltres, a això ens dediquem i no anàvem a ser menys en l’Advocacia Institucional.

Convenç-nos; per què hem de votar a la candidatura de Mara Monreal després d’un mandat liderant CEAJ?

Com dius, una vegada més, demano el vot per a la meva candidatura completa per descomptat, som un equip que venim creixent des del primer dia que decidim començar amb aquest projecte.

L’experiència que tenim a les nostres esquenes ens ofereix una visió realista de CEAJ com a institució, que ens permet crear una base sòlida de propostes sense que això ens limiti a lluitar i treballar allà fins a on el consens del Ple ens permeti arribar.

Volem escoltar als representants de les agrupacions i ser capaces de continuar amb el diàleg que està marcant aquesta etapa.

Votar-nos a nosaltres és votar un programa que sense dubte es va a complir, és finalitzar projectes que ens estan posant al capdavant de l’Advocacia Institucional i seguir lluitant per fer a la Confederació cada vegada més visible, accessible i útil per al nostre col·lectiu i la societat.

Hi ha moltes coses que s’han fet bé aquests dos anys i no podem perdre, per descomptat també hi ha coses que millorar i som conscients d’això, i per això ho farem si ens donen l’oportunitat.

Quins aspectes essencials diferencien la teva candidatura, en aquestes segones eleccions a Presidenta, de qualsevol altra que pogués presentar?

Doncs com ja he esmentat amb anterioritat, l’experiència solament la té la meva candidatura, la visió de realitat d’allò al que ens enfrontem, el coneixement dels procediments, la continuïtat del que s’està fent bé i les noves idees, són parts essencials d’aquest equip.

Som persones conegudes en la Confederació, tots i cadascun de nosaltres, pel nostre treball i per la nostra trajectòria. Les nostres agrupacions són capdavanteres en projectes que milloren l’Advocacia Jove local i volem que aquest entusiasme es traslladi a la Confederació.

Fins a on arribaries per defensar els interessos dels advocats joves espanyols?

El sacrifici que fem tots els que ens dediquem a l’Advocacia Institucional és impressionant, invertim gran part de la nostra vida personal i professional a lluitar pels nostres companys i companyes. Crec que aquesta és la major prova que això és vocacional i que de debò creïs en el que feixos.

Per tant, estar aquí invertint tot aquest preuat bé que és el temps bé mereix la pena que lluitem per l’Advocacia Jove superposant els interessos de la Confederació als propis teus. Havent de meditar i prendre decisions malgrat que sàpigues que moltes vegades no seran enteses i t’ataquin de manera personal.

El que mai perdria, i crec que això ho he demostrat durant aquests dos anys, són l’ètica, els meus principis i l’educació.

Creus que CEAJ ha actuat amb criteri propi i independent enfront del CGAE? Ocupar un seient en el CGAE pot arribar a comprometre els interessos dels advocats joves?

CEAJ sempre ha tingut criteri propi, de fet que se’ns doni veu en el CGAE ha estat per poder manifestar-ho i ser sentits.

La Confederació té un paper molt important en molts projectes que s’estan duent a terme en el CGAE com poden ser, per exemple, la redacció del nou codi deontològic o la redacció d’un nou reial decret de relacions especials per acabar amb la xacra dels falsos autònoms.

Per res, el fet de tenir un lloc en el CGAE compromet la nostra independència, a l’inrevés, ens permet estar més presents en la presa de decisions sempre amb la nostra identitat per bandera.

Quin és el benefici directe que han percebut els agrupats derivat dels projectes duts a terme per CEAJ durant el teu mandat?

Doncs la veritat és que aquests dos anys el procés de transformació cap a un major acostament als agrupats i agrupades per part de CEAJ està en la direcció correcta. Tant l’App com la Web estan en ple funcionament i això ens permet dues vies més directes per estar en contacte directe amb els companys i companyes. Però clar, aquestes vies cobren sentit amb la difusió de les agrupacions de les mateixes, no val dir que CEAJ no s’acosta a l’agrupat si la pròpia agrupació no fa el possible perquè així sigui.

Amb l’App i la Web hem creat una sèrie de bústies totalment innovadores com són: la bústia de dubtes deontològics i la bústia d’incidències en l’Administració de Justícia; dues bústies que donen accés directe als agrupats per demanar-nos ajuda a CEAJ i agrupacions. També en l’App tenim un blog i una aplicació perquè siguin més fàcils les assistències en les guàrdies, realitzada totalment per CEAJ. Els múltiples convenis signats per CEAJ han portat moltíssims descomptes per a l’adquisició de llibres, productes financers i assegurances, entre uns altres. Tots ells es poden trobar des de les xarxes socials fins en l’App o web.

D’altra banda, els treballs en les comissions de CGAE i CEAJ tenen repercussió directa des de meres campanyes de sensibilització, fins al treball per modificar normativa. Hem escoltat el que l’Advocacia jove volia dir-nos per orientar el nostre treball a través del nostre nou observatori de l’Advocacia Jove.

No em vull estendre molt més, però crec que anem en la direcció correcta i ara solament falta que les executives locals ens ajudin a seguir empenyent.

CEAJ ha de representar a les agrupacions d’advocats o als agrupats? Creus que haurien de reformar-se els estatuts de CEAJ per donar major representativitat, en potència de vot, a aquelles agrupacions que tenen 10 vegades més agrupats que unes altres?

Crec que la primera pregunta no està ben plantejada i explico per què. Les agrupacions i associacions d’advocats joves representen als seus agrupats i agrupades, són escollides en eleccions i per tant representen la voluntat d’aquestes com a òrgan democràtic que són. Són aquestes agrupacions les que en un exercici de responsabilitat i representativitat ens escolleixen a l’Executiva de la Confederació, per la qual cosa en última instància CEAJ representa tant a agrupats i agrupades com a associacions i agrupacions.

Els estatuts ja diferencien quantitat de vots en funció dels agrupats que cada GAJ o AJA ostenti, hi ha agrupacions amb 1, 2 i 3 vots, per la qual cosa les agrupacions amb més agrupats tenen ja més representació sense arribar a suposar una diferència insalvable perquè totes les agrupacions puguin fer valer la seva veu. Dit això, crec que els Estatuts podrien ser reformats en diverses coses, però lo primer que requereix una modificació estatutària és una proposta per part dels interessats i un consens per part del Ple, sempre que el Ple estigui d’acord la comissió executiva executarà l’acord. Una altra cosa m’agradaria assenyalar en aquest sentit, en tot cas el que seria correcte, prèviament, és unificar criteris sobre els requisits per formar part de l’agrupació i associacions.

D’altra banda, no creus que seria més democràtic que votessin tots els agrupats que conformen cadascuna de les agrupacions i no les agrupacions en si mateixes?

Crec que això ja ho he respost en la pregunta anterior, les agrupacions representen als seus agrupats. Podrien les agrupacions o associacions fer assemblees prèvies per decidir el vot a la comissió Executiva de CEAJ si entenen que això seria més representatiu.

Et veuries capaç de resumir-me vostra candidatura sota un lema?

El nostre lema és “Consolida CEAJ” perquè volem continuar amb els projectes que estan sortint bé, millorar els que es puguin millorar i innovar en les propostes d’aquesta candidatura així com en les quals ens facin arribar els companys i companyes.

Consolidar ho defineix la RAE com donar fermesa i solidesa a alguna cosa, sense dubte això és el que volem per a CEAJ, ho defineix a més com reunir o tornar a ajuntar alguna cosa, però el més import ho defineix com assegurar alguna cosa o afermar-ho.

Ja ha començat la campanya, com l’esperes?

El fet que els dos caps de llista que, a dia d’avui hi ha, ens portem bé està ajudant al fet que siguin unes eleccions tranquil·les i sobretot agradables, no podem oblidar-nos que aquí estem tots per al mateix, per treballar per l’Advocacia Jove i fer-la més forta i sòlida.

La veritat és que és d’agrair tenir uns companys i companyes que estan en la mateixa sintonia per evitar males experiències.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *